11 Webdesign tips voor jouw bedrijf

Hierbij 11 webdesign tips zodat je het beste uit jouw bedrijfs website kan halen. 

Het ontwerp van de website van je bedrijf is essentieel. Als de website er goed, aantrekkelijk en professioneel uitziet is dit een absolute plus voor je klanten. Jouw bezoekers en leads zullen hierdoor meer vertrouwen in je hebben. Maar het bouwt ook een band op waardoor de stap naar aankoop steed kleiner wordt. Kortom een beter design staat voor meer sales.

Hieronder heb ik voor jou webdesign tips verzameld zodat je jouw website kan optimaliseren. Al deze tips zijn gebaseerd op onderzoek, ervaring en statistieken. Ze zijn dus beproefd. Ik heb de webdesign tips niet alleen beschreven, maar ook voorbeelden van best practices toegevoegd. Visueel is namelijk alles beter over te brengen!

Bekijk ook eens deze pagina over websites die voor jou werken

 

1.Houdt je branding consistent

Webdesign tip 1. Mensen houden van duidelijkheid, dus ook als het gaat om jouw merk. Je moet op je website hetzelfde logo hebben als op je social media. Anders denken mensen dat ze ofwel niet met hetzelfde bedrijf te maken hebben of je onprofessioneel bent. Dit geldt niet alleen voor je logo maar ook voor je kleurgebruik. Maar ook je lay-out, huisstijl en lettertype. 

Als je kijkt naar de Website, Facebookpagina en Instagram van Tele2 is meteen duidelijk dat het om hetzelfde bedrijf gaat. 

2. Zorg voor duidelijke CTA’s

Mijn tweede webdesign tip is deze. Het moet heel duidelijk zijn wat je moet doen om meer informatie te krijgen, een weggever te downloaden of een product te kopen. Dit noemen we Call to Action. Dit zijn buttons waar je op kan klikken om op de juiste plek uit te komen. De bedoeling is dat de klant hier nauwelijks naar hoeft te zoeken. Daarmee bedoel ik dat de CTA intuïtief te vinden moet zijn. 

Op de site van de LOI zie je bijvoorbeeld direct een button ‘Lees meer’, je hoeft niet eens te scrollen, alleen maar te klikken.

3. Webdesign tip drie: Veel witte ruimte

Witte ruimte, of ook wel –negatieve ruimte – geeft de onderdelen van je website ruimte. Plaats tekst niet te dicht bij elkaar. Als je dit wel doet is de kans groot dat mensen overweldigd worden. En overweldigde bezoekers staat voor wegklikken.. 

Kijk naar deze website van de rijksoverheid. Het eerste dat je ziet is heel veel wit, nou ja roze. De onderwerpen waar je naartoe kan navigeren worden hierdoor direct duidelijk. En scroll je verder dan is de ruimte wat meer gevuld, maar de basis is open. Tot zover webdesign tip drie.

 

4. Beperk de keuzes

Webdesign tip 4. Net als dat je mensen met teveel tekst kan overweldigen zul je ze met te veel keuzes ook niet blij maken. Houdt je design dus clean en zorg dat de volgende stap helder en duidelijk is. Neem bijvoorbeeld de website van MKB hieronder. De startpagina bestaat uit slechts een paar woorden en een CTA-button. 

-Lekker duidelijk en overzichtelijk.-

Scroll je naar beneden dan zie je meer informatie. Dus de optie is er om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar in eerste instantie wordt de keuze makkelijk gemaakt. 

 

5. Comprimeer afbeeldingen

Mijn volgende webdesign tip is de volgende. Afbeeldingen zijn absoluut noodzakelijk voor een goede en aantrekkelijke website. Maar ze kunnen de laadsnelheid van je website behoorlijk vertragen. Dat betekent letterlijk minder bezoekers en meer afhakers. Want zoals eerder gezegd is de spanningsboog van je bezoekers heel klein. Mijn webdesign tip is dus om je afbeeldingen te comprimeren zodat je website sneller laad.

6. Webdesign tip 6 – Gebruik Breadcrumbs

Afhankelijk van de grootte van je website kunnen breadcrumbs heel nuttig zijn. Bijvoorbeeld als je een online winkel hebt met veel categoriën. Met breadcrumbs bedoel ik navigatie die aangeeft waar je bent op de website. Zoals hieronder in het voorbeeld van Avans Hogeschool. 

Checklist voor een website die converteert

Doet jouw website nog niet wat die moet doen? Download dan deze checklist en zet de stappen om een website te maken die wel werkt voor je.

Download nu

7. Gebruik kleur en contrast in jouw voordeel

Contrast en kleur kan ervoor zorgen dat je bepaalde elementen van je website kan laten opvallen. je kunt hiermee de aandacht trekken naar een bepaald onderdeel van je website.
Op deze website is bijvoorbeeld veel oranje contrast gebruikt. Hierdoor is het heel duidelijk waar ze de aandacht naar toe willen leiden.

 

8. Gezichten van mensen

Je ziet het al bij heel veel websites, gezichten. Zodra je de pagina opent zie je de blije gezichten van de klanten van het bedrijf. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat we heel vatbaar zijn voor andermans gedrag en uitdrukking.

Je weet wel dat de mensen op de foto modellen zijn die hiervoor betaald worden. Maar je onderbewuste reageert sterker. Die geeft je het idee dat dit bedrijf je iets goeds zal brengen.

 

9. Zorg voor responsive webdesign

Mijn volgende webdesign tip is om te zorgen dat je website overal goed te lezen moet zijn. Zowel op een PC, tablet en mobiele telefoon. Er zijn namelijk steeds meer mensen die websites bekijken op hun mobiel of tablet. Als je gebruik maakt van wordpress kun je bij de specificaties en reviews zien hoe compatible je thema is. Uiteraard is het goed om zelf regelmatig je website door te lopen op tablet, pc en mobiel.

 

10. Webdesign tip 10 – zorg voor de juiste kleuren

De visuele aspecten van je website zijn heel belangrijk. Zo ook de kleuren die je gebruikt. Zorg dat de kleuren op je website aansluiten bij je logo en de kleuren van je huisstijl. Als je kijkt naar de website van ABN Amro dan zie je dat ze consistent zijn in hun kleurgebruik.

De kleuren groen en geel komen op de hele website terug. Vele van ons kennen het logo van ABN. Door deze te gebruiken wordt de herkenning van het merk versterkt.
Op deze website hebben ze het geel ook nog eens handig toegepast om bepaalde onderdelen uit te lichten. Twee vliegen in ėėn klap.

 

11. Show, don’t tell

Hierbij mijn laatste webdesign tip! Gebruik afbeeldingen niet alleen om een tekst op te breken maar ook om te laten zien waar je voor staat. Afbeeldingen maken namelijk veel indruk op mensen, maak hier dus gretig gebruik van.

Als je producten verkoopt in een webshop dan kun je die bijvoorbeeld laten zien.

Zeggen dat het webdesign van een website belangrijk is, is een grote understatement. De keuzes die je maakt bij het ontwerp van je website hebben heel veel invloed op het succes ervan. Onthoud dat elke website verbeterd kan worden. Ga er stap voor stap mee aan de slag. Zo raak je niet overweldigd. Uiteindelijk zul je versteld staan van het resultaat.

Deze webdesign tips zijn samengesteld aan de hand van onderzoek en statistieken. Daarbij zijn ze uitvoerig getest en daarmee dus succes verzekerd.
Gebruik de tips waar jij voor jouw bedrijf wat mee kan. En onthoud, je kunt het altijd bijstellen en verbeteren.

Wil je samen aan de slag met een converterende website? Bekijk dan deze pagina eens.

Klaar om aan de slag te gaan?

Wil je verder groeien en online succes behalen samen met mij? Neem dan contact met mij op of vraag een strategie sessie aan. Dan bespreken we samen hoe we jouw online succes gaan behalen.

Boek een strategie sessie     Neem contact op